24. 9. 2010

Svatováclavský víkend 2010

Nadšeni minulým svatováclavským víkendem jsme si na toto období už vloni zamluvili ubytování.
Loni jsme bydleli severně od Pálavy v Milovicích, letos budeme v Březí, jižně od Pálavy, těsně u rakouských hranic.

Ve středu telefonovala "paní domácí", že je potřeba, abychom přijeli před pátou, protože oni potom odcházejí na koncert a vrátí se až kolem půlnoci.
Kola na auto a i většinu bagáže jsme naložili už ve čtvrtek večer. Během nakládání přijel truhlář pan Moravec z Ústí nad Orlicí, který přivezl 6 nových dveří (včetně zárubní = futer). Bude je se svými pomocníky během naší dovolené instalovat namísto stávajících stařičkých a neopravitelných "atypů".

V pátek se mi podařilo vrátit se z práce skoro tak, jak jsem plánoval.
V domě už naplno probíhala výměna dveří: části starých zárubní už byly vytrhané a pan mistr čekal na příjezd zedníka, který měl provést potřebné "zapravení". Prachu bylo všude výrazně víc než málo; dřívější informaci "ono se skoro nenapráší" jsme neměli brát vážně a měli natahat zakrývací folie. No, tak příště :-/
Jana kmitá kolem dobalování, mumraj kolem snáší s úsměvem a pohodou.

Ve 14:01 jsem vyjeli. Slunce, azuro, pohoda.
První zácpa byla v Litomyšli, další ve Svitavách. V 16:05 volám paní domácí, že to vypadá dobře, že už jsme v Brně, i když, pravda, jedeme krokem v koloně po Králově poli. Ona odpovídá, že to možná bude horší na Vídeňské.
Bylo.
Tříproudová výpadovka je v délce asi 3 km zúžena do jednoproudu. Proč? Netuším. Silnice vypadá definitivně dokončeně, namalované jsou i čáry – asi nějaký kridiot (slovo, užívané O.Neffem na Neviditelném psu, je složeninou slov "kretén" a "idiot") si připravuje slavnostní otevření před volbami :-!
Moji lehce stoupající nervozitu podporují pracovní telefonáty technika...

V 17:30 Paní domácí nás vítá s úsměvem, pan domácí nám předává k bydlení příjemný rekreační domek, se stylovým posezením ve sklepě, s velkou zahradou a "šopou" na uložení kol.
Nechal nám i 3 dvoulitrovky s vínem, burčák nemá.
Postel je jen jedna (dostala ji Áňa), pro ostatní rozkládáme matrace na zemi. Než Jana připraví večeři, jedeme shánět burčák. Jedem na jistotu - do Dolních Věstonic.
Po večeři a ochutnáváme víno pana domácího - bohužel, obě bílá patří do kategorie "pro pražáky", červené "se dá".
Asi do jedenácti topíme v nádherných "musgrávkách", pijeme burčák i víno a zpíváme "tříakordovky".

Žádné komentáře: