24. 12. 2009

Zrušili jsme další vánoční stereotyp

V rodinách s malými dětmi strojí vánoční stromek rodiče. Obvykle večer 23.12., když uloží děti ke spánku, nebo na Štědrý den, pokud mají k dispozici dědečka/babičku, kteří se ujmou úkolu na půldne zabavit mrňouse. Větší děti, které vědí, jak to v životě chodí, se na strojení stromku sami podílejí - i to se ale odehrává v bezprostřední blízkosti Štědrého dne.
V naší rodině jsme asi před deseti lety zavedli strojení vánočního stromku už o víkendu hned po Mikuláši; v posledních letech má na tuhle práci výhradní právo Anička. Důvod tohoto nabourání vánočního stereotypu byl prostý: "užít si stromeček". Tradičně jsme totiž odjížděli hned po Štědrém dnu na Šajtavu (na Čtyřku), vraceli jsme se po Novém roce, a na Tři krále už stromek odstrojovali. Takže zprofanovaného, ale půvabného kouzla svítícího stromečku jsme si moc neužili.
Brzo po zavedení tohoto rodinného specifika, jsme začali vychutnávat i "druhotný efekt předčasného strojení": pod stromečkem se postupně začaly objevovat dárky. Ranní zkoumavý pohled pod stromek, zda nepřibyl další balíček, je příjemný i pro nás starší.
Letos přišla Jana s nápadem, že by velkou štědrovečerní večeři s kaprem, krůtím řízkem, bramborovým salátem, zeleninovým salátem.... přesunula na místo oběda (takže nikoliv štědrovečerního, ale štědrodenního): "Stejně se nacpete sýrovou roládou už odpoledne, takže večer nemáte hlad. A já bych měla aspoň klidnější vaření večeře, vlastně oběda, i uklízení po jídle. A měla bych čas si užít klid u stromečku!"
Nápad byl odsouhlasen jednomyslně. A stejně snadno a k všeobecné spokojenosti (jako vždycky, když něco dělá Jana) i uskutečněn.
Takže v této chvíli, kdy obvykle vrcholil předštědrovečerní zmatek a stres, aby bylo vše nachystáno a připraveno k večeři a rozdávání dárků, už máme za sebou uvolněný a poklidný oběd, během kterého jsme k jídlu otevřeli:
- Muscat du Cap Corse 2008, Domaine Pastricciola ... sladký, silný aperitiv si pochvaluje především Anička (i když po čase volí i nealkoholický nápoj slovy: "Ondro, kofču!")
- Veltlínské zelené 2007 p.s. z vinařství Šilinek Jiří ... prostě skvělé
- bílé cuveé z Domaine Pastricciola (hlavní díl z odrůdy Vermentino) ... no, měli jsme ho nasadit před "veltlínem".

Žádné komentáře: