7. 1. 2012

"Osmička" kolem Kunštátské kaple

Běžkařská vycházka v okolí Zdobnice (v Orlických horách): sjezdovky - "sad" - "nad kostelečákem" - Pěticestí - Kunštátská kaple - Tetřevec - Pod Homolí ("pod vysílačem") - "mosty" - "nad kostelečákem" - Zdobnice - sjezdovky .
S Janou
Délka, doba, min-max výška: 20 km, 4:00, 660-1040 m.n.m.
Počasí: mizerné = kolem 0°C, mlha, občas padá "krupička", na hřebeni silný vítr
Sníh: skvělý na běžkařkou turistiku
- Při otáčení na úzké silnici ve Zdobnici jsem zadkem nacouval do železné tyče a promáčkl zadní nárazník; kola se na ledu moc nechytala, ale Janino tlačení rozhodlo, že jsme tam neuvázli.
- 10:30 Podél sjezdovky "u krámu" přes louku k lesu; chvíli hledáme cestu, vcházíme do lesa v nejvyšším bodě louky; prošlapáváme stopu po neznačené lesácké cestě kolem "Rašeliniště pod Pěticestím".
- 11:20 U "sadu"; dál k rozcestí se žlutou turistickou značkou; po ní (lesácká asfaltka) dál směr Pěticestí.
- 12:05 Pěticestí, bez zastávky procházíme na červenou směr Kunštátská kaple
- 12:20 Kunštátská kaple; dál po nezřetelné stopě směr Tetřevec; červená značka i lyžařská stopa se ztrácí mezi pahýly mrtvých stromů, asi 2 km s pomocí GPS-navigace; na značkovanou cestu se stopou se vracíme před stoupáním na Tetřevec
- 12:40 Tetřevec; napínavý sjezd přes ledové plotny a návěje měkkého sněhu směrem k Homoli; na začátku stoupání odbočujeme vpravo na "bunkrovku" a po běžkařské "dálnici" do sedla "U vysílače" (oficiálně Pod Homolí)
- 13:00 Svačina; pak pro zahřátí k lesácké chatě (směr Koruna) a zpátky, sjezd směr Čertův Důl, od "mostů" mírným táhlým stoupáním po asfaltce (60 cm sněhu) k rozcestí se žlutou značkou (nad "kostelečákem").
- 14:00 Z rozcestí po žluté příjemný sjezd do Zdobnice na silničku směr Říčky, kousek po ní, pak po loukách klikatý sjezd k sjezdovce "u krámu" (přes 2 m hluboké koryto potoka vede lávka s řídkými prkýnky).
- 14:30 U auta
(Foceno mobilem Nokia E52).

Žádné komentáře: