14. 1. 2012

"Dálnicí" na Velkou Deštnou, prvosjezdem dolů

Běžkařská túra z Deštné v Orlických horách: sjezdovky - Sedloňovský Černý kříž - Bukačka - Šerlich - Velká Deštná - Zákoutí - sjezdovky
S Janou a Ondrou
Délka, doba, min-max výška, převýšení: 23 km, 5:30, 640-1108 m.n.m., 720 m
Počasí: mizerné = -2 - 0.5°C, mlha, občas sněžení, místy napříjemný vítr (v Chocni celý den slunce)
Sníh: skvělý = prašan s pevným podkladem (na hřebeni se lepily staré vosky)

- 10:30 Od sjezdovek v Deštném na běžkovou trasu, 5 km táhlé stoupání jako loni (při fantastickém počasí), místy v zástupu.
- 11:40 Vyhlídka nad Sedloňovem
- 12:00 Odbočka k Sedloňovskému Černému kříži, focení a svačina; dál přes Polomské sedlo
- 12:40 Bukačka, přes vrchol Šerlichu do sedla, přes parkoviště po červené (kus v závěsu za jakýmsi chlapíkem)
- 14:00 Velká Deštná. I tady spontáně vzniklo pietní místo k uctění památky exprezidenta V.Havla. I když k některým jeho aktivitám jsem měl výhrady (především k podpoře "zelených aktivistů"), velmi oceňuji jeho přínos k zlepšení obrazu naší země v zahraničí.
Jeho nástupce má bohužel jiné priority. :-(
Do Deštného sjíždíme vyjetou stopou po neznačené lesácké cestě, obcházející vrchol; cesta míří k Šerlichu (napojuje se na červenou "dálnici" v serpentině pod Malou Deštnou).
Jedu tudy poprvé, nechci minout odbočku k Deštnému, proto se po 500 m ptám prvního protijedoucího, zda se po téhle cestě dostaneme do Deštné. Postarší chlapík s plachým pohledem přitaká.
Po dalším skoro kilometru jízdy po vrstevnici vyhlašuji, že asi jedeme blbě, že jsem musel přehlédnout odbočku dolů. Jana navrhuje pokračovat po stopě k Šerlichu, Ondra vytahuje GPS: "No... tu odbočku jsme přejeli... ale jen o kousek ... tak o 10 m."
Cesta je schovaná pod 2-3 metrovou vrstvou sněhu, který místy tvoří duny a převisy. Prošlapáváme stopu - touhle cestou do Deštného už dlouho nikdo nejel. Příště se zas někoho zeptám na cestu :-P
Užíváme si krásy samoty a ticha, takovéhle běžkování miluju!
O 2 serpetiny níže proti nám vyjede sněžný skutr táhnoucí 4 mládence na lyžích. Všichni vypadají překvapeně a trochu rozpačitě.
V další zatáčce se rozhodujeme, zda pokračovat přímým směrem proti stopě skutru (to by nás dovedlo do Luisina údolí); volíme původní cestu.
Další 4 km tiché krásy zasněžených stromů nás dovedou na silnici Deštné - Šerlich, asi 500 m nad odbočkou k Šrlišskému mlýnu.
Silnice je trochu posypaná pískem (sundáváme lyže), ale stejně protivně klouže.
16:00 Pod Albou spolu s dalšími pomáháme vytlačit Mercedes Vito na silnici, konečný úspěch přinese až lopata, kterou kdosi vytáhl z auta - také ji musím přidat do výbavy!
V Deštném končí lyžařský den, mraky lidí, je problém se zařadit do proudu odjíždějících aut.
(Foceno mobilem Nokia E52).

Žádné komentáře: