16. 7. 2007

Korsika 2007 - Monte Santu, přejezd k Cervione

Balíme.
Jedeme po východním pobřeží na sever kolem Porto-Vecchio, Solenzara a Alérie k městečku Cervione, kde zůstáváme v kempu "le Campoloro" na jednu noc.
Recepční na nás kouká skrz prsty; chtějí tu turisty se stany "duhový hrad", kteří se ubytují nejméně na týden, ale raději na půl roku
Písčitá pláž nacpaná Holanďany se nám taky nelíbí, nevermore.

Přejezd jsme si zpestřili krátkou vycházkou (2.5 hod) na kopec Monte Santu (v Průvodci tůra č.32).

Když jsme v Solenzara odbočili do vnitrozemí a silnice začala stoupat, dojeli jsme neuvěřitelné vozidlo:
na 4 kolový podvozek z nějakého osobního auta s motorem vpředu je připevněna zvedací plošina. Jen tak, na nůžkovém mechanismu, bez jakékoliv kapoty. Plošina byla metr nad zemí. V ní stál chlapík, který směr jízdy řídil dlouhými, dvakrát zalomenými řidítky. Akcelerátor zřejmě ovládal dlouhým bovdenem - obdobně jako u zahradní sekačky.
Jel jsem za ním krokem, předjet jsem se ho neodvážil. Ne proto, že před vozidlem i za ním šli 2 policajti, ale měl jsem strach, že mi chlapík z toho samohybu vypadne přímo pod kola.
Dojel do zatáčky, na jejíž vnitřní straně byla otevřená brána s asfaltovaným vjezdem do prostorné zahrady s velkou budovou .... do policejní stanice.
Přední policista se postavil doprostřed silnice a ukázal, aby samohyb zajel do brány.
Chlapík na plošině si zkontroluval situaci za sebou, stočal řidítka a přidal plyn. Stroj sebou škubl, poskočil a chlapík ztratil stabilitu a měl co dělat, aby se na plošině udržel a nevypadl.
Smíchy jsme slzeli .... a úplně jsme zapomněli vyndat foťák :-(
Moc by mě zajímalo, jestli ten chlapík byl zatčen i se svým strojem nebo jestli byl pozván, aby ořezal policejní stromy.

Vyjeli jsme do vesničky Sari-Solenzara (400 m.n.n), kde jsme zaparkovali.
Cesta k vrcholu vede hustým lesem, z ní není moc výhled. Je součástí dálkové trasy G20, takže je slušně značená červeným pruhem. Kromě koncové skalky jsme neměli problém s orientací.
Výhled z vrcholku (599 m.n.m.) na skalní hradby v okolí La Bavella bereme jako pozvánku na příští rok.

Žádné komentáře: