12. 7. 2007

Korsika 2007 - Přejezd do Porto-Pollo, Filitosa

Balíme.
Naposledy se usmějeme na krásnou Italku, stanující se svým přítelem hned vedle, která vždycky po návratu z našich výletů se zájmem hleděla na zaprášené a okopané pohorky, a odjíždíme po západním pobřeží na jih.

Na místě s výhledem na Capu Rossu a na záliv Golfe Porto se ještě jednou necháme okouzlit modrou a rudou nádherou kolem.

Silnice D81 vede většinou po pobřeží, místy přes pahorky. Dost se kroutí, stále je na co koukat.
Kolem největšího města Ajaccio projíždíme bez zastávky, nezajímá nás.
Při jeho objíždění, v Mezzavia, chybně odbočím a tak jedeme pár kilometrů na východ, do vnitrozemí. Směrovka Corte nás upozorní na omyl - "tajné hlavní město" už letos nestihneme.

V malém městečku Loreto-Di-Tallano odbočujeme podle směrovky "Filitosa" na úzkou silničku (místy velmi úzkou). Stejné hnědé směrovky k tomuto nejznámějšímu archeologickému nalezišti na Korsice jsme viděli už u Piany.
Ondra nabudil naši zvědavost na vykopávky pravěké vesnice a hlavně na "menhiry" - megalitické sochy.

Vstup je pěkně upravený (a placený, 5 Eur/kus), po prohlídkové trase vedou informační tabule. Z "megalitické hudby", která znívá z reproduktorů umístěných poblíž exponátů, máme trochu legraci.
Nejzajímavější menhiry jsou rozestavěné kolem impozantního olivovníku, jehož stáří se odhaduje na 1200 let.

Zepředu připomínají tyto opracované žulové sloupy postavy válečníků. Pohled zezadu ale nabízí asociaci úplně odlišnou.
Pochybuju, že pradávný umělec investoval spoustu času a dřiny jen k tomu, aby vyjádřil svůj názor na velitele nebo na vojáky vůbec.
Věřím, že chtěl postavit oslavný pomník myšlence, kterou na tomhle požehnaném ostrově naplňovali už v pravěku, myšlence, kterou v šedesátých letech minulého století oprášili hippies sloganem "Make love not war" :-)

Jedeme pár kilometrů na pobřeží.
V Porto-Pollo vypadá kemp hodně plně, tam se zabydlíme v kempu Cyrnos asi 3 km jižněji.
"Atrakcí" kempu je prašná cesta vedoucí těsně za jeho plotem, z které se při každém přejezdu auta valí na stany mračna prachu.
V recepci mluví jen francouzky, cena nízká: pro nás 28 Euro/noc.

Koupeme se v moři a v řece Tavaro, která na pláži ústí do moře.

Žádné komentáře: