14. 7. 2011

Korsika 2011 - Začínáme v Patrimonio

Naše 4. "korsika" !!!

Jako obvykle, Ondra vybral trasy a připravil časový plán.
Stejně jako při našich předchozích putováních po Korsice byla hlavním zdrojem pro jeho plánování skvělá knížka "Klaus Wolfsperger: Korsika - 50 nejhezčích tras“ (nakladatelství KLETR Plzeň a FREYTAG&BERNDT Wien - dále jen Průvodce).
A navíc na webu objevil další Wolfsbergerovu trasu, která v aktuálním vydání chybí, a na stránkách (především francouzsky psaných) i pár dalších tipů.
Při túrách nám také často pomohla Ondrova GPS OREGON 450 od firmy Garmin. Na jeho webové prezentaci jsou ke stažení i záznamy z GPS (anglicky).

Aby se neopakovalo loňské Dandyho kulhání, zřejmě způsobené stresem z očekávaného odjezdu, ukládala Jana bagáž v patře, kam Dandy chodí vyjímečně (když je bouřka).
Navečer před dnem D ho Anja odvedla "do školky" k babičce.

Vyjíždíme ve středu 13.7.: Choceň 8:40 - Brno 10:24 - Wien 12:30 - hranice Itálie 16:50 - Bologna 21:00 - Firenze Scandicci 22:15 (placeno mýtné 31 Eur) - Livorno přístav 23:15.
Cesta v pohodě, žádné zácpy.
Jízda s novou "okťou" (Combi 2.0 TDI 103 kW) se zdá být znatelně příjemnější než s její předchůdkyní (a s tou se jezdilo moc dobře); pohodlná cestovní rychlost i velkou "rakví" na střeše je 140km/h, ke komfortu jízdy asi vyrazně přispívají zesílená skla SunSafeGlass, která tlumí hluk i pálící slunce.

Anja snímá z mých psychických beder velké břímě a v italských "autogrillech" pro nás objednává kávu. Na rozdíl od mých snah v minulých letech vždycky dostaneme to, co chceme ("presso s mlíkem", "malý presso"), a všichni jsme spokojení. Na střídačku - nebo někdy bez střídání - pak celou dovolenou potomci zajišťují většinu komunikace s "domorodci". Pohoda! A ještě jednou díky, děti!!

"Na bráně" vjezdu do přístavu musíme ukázat lodní lístek (jinak by nás asi v noci nepustili dovnitř).
Jako obvykle zajíždíme do vznikající do fronty; odbavovací budova je ještě otevřená. Hygiena a spát... také jako obvykle: já s Anjou na zemi před autem, Jana s Ondrou v autě.

Rovnání aut v lodi organizuje mrťafa, který se snaží vytvořit rekord v hustotě vozidel - bez ohledu na fakt, že loď popluje poloprázdná. Švýcara s volvem vysloveně buzeruje; posuňky odkoukanými od L. de Funés ho nutí koukat se mu do očí a točit volantem synchronně s jeho gestikulací.

Plavba bez zvláštních událostí; zaujala nás jen luxusní loď Queen Victoria, která právě připlula přístavu v Livorno.

Hory nad Bastia jsou v mracích, vrchol Monte Stellu, kam se chystáme zítra, není vidět ani náhodou.
Mraky jsou tak nízko, že zakrývají i horní části města :-(

Při přejezdu na západní pobřeží Cap Corse se počasí i nálada vylepšuje - svítí tu slunce, na obloze převládá modrá. Na moři jsou ale velké vlny, dost fouká.

V Patrimonio pořádáme systematický průzkum aktuálních vín.
Po 3 lahvích bílého a 3 červeného kupujeme ve 3 vinařstvích, které už známe z minula:
- Jean Noël Grossi
- Pastriciola
- Stéphanie Olmeta (tady jsme zkusili i 1 lahev růžového ... při přesunu na jih přikupujeme další 4 lahve!).
A také v jednom novém:
- Serge Dominici
Výsledky - viz nákup vína poslední den dovolené ;-)

Stavíme stan u vyschlého potoka zdobeného nádherně kvetoucím oleandrem v kempu La Stella.
S Ondrou se jdeme vykoupat do moře, ale není to nic moc zážitek; vlny přinášejí na pobřeží spoustu trávy.
Jedeme se koupat na pláž v L'Ambada vzdálenou asi 4 km severně, ale i tady je dost trávy. Ale houpání více než metrovými vlnami je příjemnou atrakcí, kterou si doma neužijeme.
Při sledování kýčově krásného západu slunce pijeme bílé z vinařství J.N.Grossi a S.Dominici, obě nám moc chutnají, zdají se jemnější než z Pastricciola.
A je zase pohoda!

Žádné komentáře: